Clasine van Venrooij

"Na de zomervakantie proberen we de activiteiten van Heemkundewerkgroep Vladerack weer gewoon op te starten."
Clasine van Venrooij

Wat voor invloed hebben de coronamaatregelen gehad op de activiteiten van Heemkundewerkgroep ‘Vladerack’?

De corona maatregelen hebben veel invloed gehad op onze werkgroep. Het Oude Klooster ging op slot en wij dus ook. Toen de regels in de zomer van 2020 weer wat versoepeld werden hebben we onze werkruimte aangepast om te kunnen werken op 1.5 meter met max. 5 personen. Auw Neijts verschijnt ook 3 x per jaar en dat moest natuurlijk ook gewoon doorgaan en dat lukte gelukkig ook. Daarna kwam de lockdown. Enkele leden, waaronder ik, werken vanuit thuis. Wij maken de foto's gereed voor plaatsing op de Beeldbank, we proberen de foto zo goed mogelijk te omschrijven. Denk aan namen, gebeurtenissen, jaartallen, enzovoorts. Ook moeten wij de nummers van de foto in de map laten corresponderen met de foto op de Beeldbank.

 

Het werken vanuit thuis heeft ook zijn voordelen en het is goed bevallen, je werkt wanneer het jou uitkomt. We proberen  na de zomervakantie weer gewoon op te starten.

 

Welke activiteiten staan er op de planning als het mogelijk is met de maatregelen van dat moment?

We hebben nog geen grote activiteiten op de planning staan. In ieder geval geen tentoonstelling, maar daar moeten we sowieso over na gaan denken omdat er voor ons geen ruimte meer beschikbaar is aan het Dorpsplein. De zaterdagavond was voor ons altijd een voltreffer. Op de zondag van Effe noar Geffe is er al zoveel te zien en voor de mensen van buiten Geffen is onze tentoonstelling natuurlijk niet zo interessant.

 

Een open dag later in het jaar is misschien wel weer mogelijk. Ook zal er waarschijnlijk op het einde van het jaar een boek uitkomen over het oude centrum van Geffen, Willie en Arnoud van Erp zijn daar druk mee bezig. Op de planning staat ook dat wij de infobordjes bij de monumenten gaan vernieuwen en voorzien van een QR code.

 

Wordt de beeldbank vaak bezocht?

De beeldbank (www.beeldbank-geffen.nl) is tot nu toe ruim 15.000 keer bezocht. We hebben 148 mails ontvangen met opmerkingen en aanvullingen. Mensen reageren vanuit Limburg tot aan Noord Holland om reacties te geven.

 

Kunnen Geffenaren ook foto’s of omschrijvingen toevoegen?

Nee, Geffenaren kunnen zelf  geen foto's toevoegen aan de Beeldbank. Wel kunnen ze reageren op een foto om de omschrijving uiteindelijk zo compleet mogelijk te maken. Wij ontvangen graag ontbrekende informatie. Denk aan namen,  jaartallen en gebeurtenissen. Ook ontvangen wij graag nieuwe (oude) foto’s voor op de Beeldbank. Insturen kan via het mailadres heemkundegeffen@gmail.com 

 

Voegen de leden van de heemkunde vaak foto’s toe aan de beeldbank?

Nee de leden voegen zelf geen foto’s toe, dat is o.a. de taak van onze voorzitter Gerrit van den Helm. Maar er komen met enige regelmaat nieuwe foto's op te staan. Op dit moment staan er 10200 foto’s op de beeldbank, waarvan er 7085 zichtbaar zijn via internet. Binnenkort worden nog eens 2000 foto’s extra vrijgegeven naar internet.

 

De Heemkunde is een fijne vereniging maar veel van onze leden zijn al wat ouder. Wij zouden heel graag jonge mensen aantrekken die met ons mee gaan kijken en denken om de vereniging in stand te houden. Vele dragen ons een warm hart toe , maar we hebben wel actieve mensen nodig om ons erfgoed veilig te stellen. 


Ga naar 'Ask a local'