Het Geffense Plaatje - Thema 1: Toen en nu

Twee weken lang hebben de fotografen te tijd gehad om hun foto aan te leveren met het thema "Toen en nu".
Vele bekende plekken van Geffen werden vastgelegd, elk vanuit een uniek oogpunt bekeken. Zelfs een bekende Geffenaar ontkwam er niet aan om vastgelegd te worden op een plaatje. 

Hieronder een overzicht van alle inzendingen.

De winnaar van het eerste thema is: Elin van Nistelrooij!

 

Jurybeoordelingen winnende foto:

"Winnaar van deze opdracht, erg mooie foto, die voldoet aan alle fotografie regels met daarbij erg mooie kleuren met Geffens element"

"Mooie warme foto! Goed van belichting en mooi van standpunt! Goede schaduwen! Prachtige wolken!"

"krachtig beeld mooi kleurcontrast"

 

Foto's

Fotograaf

Elin van Nistelrooij

Toelichting

Toen en Nu. De overblijfselen van Molen “Zeldenrust" na de storm op 18 Januari 2007, samen met de heropgebouwde molen in 1 foto.

Fotograaf

Christel van de Goor

Toelichting

Toen een Pastorie vol leven Nu een oud leegstaand gebouw, wachtend op een nieuwe bestemming.

Fotograaf

Sharon van Rossum

Toelichting

Ik heb een foto gemaakt van de kerk en een spiksplinternieuwe wijk in Geffen. Twee uitersten van toen en nu.

Fotograaf

Henk van Ballegooij

Toelichting

Met Effe noar Geffe wordt (werd) elk jaar het toen voor twee dagen samengevoegd met het nu. Jong en oud laten de bezoekers ervaren hoe beroepen, kleding, materialen, werktuigen en gedrag in de periode van Toen naar Nu is gewijzigd. Mijn gekozen foto is een sfeerbeeld van dit Toen/Nu evenement.

Fotograaf

Ingrid van der Leest

Toelichting

"Maar het is nog altijd het zelfde liedje"

Fotograaf

Mariska van den Berg

Toelichting

TOEN, lang geleden, was hij er al. In 1875 kwam de molen naar Geffen. NU, na wat verhuizingen en restauraties bepaalt hij al jaren statig de "skyline" van Geffen! Trots in weer en wind!

Fotograaf

Saskia van Tuijl

Toelichting

Toen, bij het maken van de foto, moest ik denken aan nu, het opsturen ervan. Dat ik deze wel eens op zou kunnen sturen.. Maar het toen en nu in het plaatje heeft te maken met het ”nu” in het donker zijn, en het “toen” in de spiegel , nog in het licht zijn.

Fotograaf

Vanessa van Herpen

Toelichting

10 euro en 10 gulden. De tientjes van toen en nu.. Het is dit jaar ook precies 20 jaar geleden dat de Euro als nieuw betaalmiddel werd ingevoerd, in Europa, in Nederland en dus ook in Geffen. Wat hebben we lang terugverlangd naar de tijd van de gulden... en soms nu nog wel eens.. vruuger was alles beter zegt men weleens.

Fotograaf

Patricia van Bergen

Toelichting

TOEN EN NU Willy van Erp, een heel bekend gezicht in Geffen! Met plezier aan het werk, op zíjn manier. Je voelt je er welkom. Ook zijn vrouw weet van aanpakken. Ze kennen elk hoekje en ieder product. Alles is te koop. Willy neemt altijd de tijd voor je, zelfs voor deze camera; ‘Zal ik mijn muts even afdoen?’ Zijn vader startte het bedrijf 56 jaar geleden. In zijn winkel zie je nog hoe het toen begonnen is; met de verkoop van zaaigoed. Op de gevel staan nog gedeeltes van de tekst van toen; BOUWMATERIALEN DOE HET ZELF HOUT EN PLAATMATERIALEN VERF Hij draagt de titel van trouwste adverteerder van Torenklanken. Er is geen opvolger, dus Willy werkt door, en met plezier! Want de contacten met zijn klanten kan hij nog lang niet missen. En wij hem ook niet!

Fotograaf

Fabienne Vissers

Toelichting

Ik heb ervoor gekozen om een foto van 40 jaar geleden na te maken. De foto van vroeger is zoals je ziet in zwart wit. Ik heb er voor gekozen om de foto in kleur te maken omdat dit vroeger niet kon dus heeft te maken met Nu.

Fotograaf

Gilbert van de Meulenreek

Fotograaf

Cindy van Erp - van den Heuvel

Fotograaf

Kimberley van Lokven

Toelichting

In deze foto zie je Dorpstraat 20 in zijn oude en nieuwe staat. Vroeger zat er Fotoshop Rob, nu zijn het appartementen waar ik zelf 3 jaar lang in heb gewoond.

Fotograaf

Antoinette Hoeben

Toelichting

De Florijn; toen, in vroegere tijden, het betaalmiddel. De Florijn nu één markant kantoorgebouw in ons Geffen.

Fotograaf

Carlos Geurts

Toelichting

“De molen – typisch voor molendorp Geffen – vertegenwoordigt het toen. Het nu wordt vertegenwoordigt door het Ivo van Dintherpad dat alle moderne kenmerken van nu in zich heeft. Bovendien staat het exact op de scheiding tussen toen en nu omdat nog dit jaar juist daar de spa de grond ingaat om een nieuwbouw wijk te laten verschijnen”.

Fotograaf

Tineke Willemse

Toelichting

Zie wat we TOEN allemaal moesten hebben en waar we NU alles mee kunnen.

Fotograaf

Antoinette Winkel

Toelichting

Een boerderij van toen met een energieoplossing van nu.

Fotograaf

Ron Eikenaar

Toelichting

Het Toen en nu rond de dorpspomp in Geffen. Toen moesten de kinderen mee helpen en water halen bij de pomp. Nu hebben kinderen tijd om te chillen en als ze dorst hebben, kopen ze een flesje water.

Fotograaf

Susan Loeffen

Toelichting

De eerste foto is jaren geleden bij "de gover" binnen gemaakt. Toen mocht er nog samen gefeest, gerookt, en gedronken worden. Hoe anders ziet het er nu uit bij cafe govers. Door corona alles dicht, op slot, en stil....

Fotograaf

Karin van de Kamp

Toelichting

Voor mij is Wilma's kadoshop & slijterij een van de opvallende veranderingen van het afgelopen jaar en past het goed binnen het thema.

Fotograaf

Jorien Versantvoort

Toelichting

Bakkerij van Hoorn 'toen en nu': Al jaren een begrip in Geffen... Deze oven wordt natuurlijk niet meer gebruikt, maar nog altijd staat Mari voor iedereen klaar met vers ambachtelijk brood!

Fotograaf

Sharon Bijvelds

Toelichting

De Dorpstraat; toen en nu Links zie je de dorpstraat zoals het ´toen´ was; Café hotel ´´de gouden leeuw´´, het ´typische´ eendje en de maria magdalenakerk. Rechts de dorpstraat in het jaar 2022; Aansluitend de maria magdalenakerk, eethuys ’t Akkertje 2.0 en de auto’s van nu.

Fotograaf

Rienette van Woerkom van der Hoorn

Toelichting

Voor de opdracht "Toen en nu " heb ik gekozen voor Afvalsystemen. "Toen"hadden de mensen veel minder afval en gebruikte ze daarvoor deze prachtige zinken afvalemmer. "Nu" hebben we veel meer afval en scheiden we deze in de kunstof afval container ( kliko) .

Fotograaf

Ruben van Laarhoven

Toelichting

Heb ervoor gekozen om een gebouw van toen en een gebouw van nu op 1 foto te zetten, en door middel van de selectieve kleur optie op mijn camera het oude gebouw in zwart/wit te maken en het nieuwe gebouw in kleur te laten.

Fotograaf

Djessie van Uden

Toelichting

‘Toen’ ligt letterlijk achter hem. Op het schilderij zie je zijn ouderlijk huis wat helemaal zelf gebouwd is en waar hij nog altijd in het voorhuis woont. Ondertussen is het verbouwd en wordt de achterkant van het huis gemoderniseerd. Dat valt toch wel even zwaar…

Fotograaf

Bo Staal

Toelichting

Diafragma: F1/7 Sluitertijd: 1/20 ISO-waarde: 400 Terwijl de hoge bomen van TOEN, nog steeds bij de Geffense Plas waaien boven een groepje hangjeugd van NU, die het zich gemakkelijk maakt met een pizza, cola en een biertje, spurt de fietser op de elektrische fiets van NU, zich zo snel mogelijk naar huis.

Fotograaf

Mirjam Krijnen

Toelichting

Toen (kerk en pastorie) en Nu (De Koppellinck).

Fotograaf

Jose Schuurmans

Toelichting

Nú, enkel de Smartphone, en daarnaast een gedeelte van wat er allemaal in de Smartphone zit. Zoals het toen was. Telefoon, rekenmachine, muziek, films, zaklamp, navigatie, camara, foto's, wekker, timer, portemonnee, pasjes, legitimatie, kladblok, reclame, post enz. enz. Overal allerlei kabeltjes, stekkertjes aan.

Fotograaf

Mike van de Hurk

Toelichting

Benieuwd hoe Riet was omgegaan met de Coronaregels. We zullen het nooit weten.