Gilbert van de Meulenreek

“Geniet van het leven, want weet je, je bent langer dood”.
Gilbert van de Meulenreek

Carnaval en Rottenrijk loopt als een dikke rode draad door het leven van deze 56- jarige rasechte Geffenaar. Prins Carnaval, Grootvorst en President waren functies die hij in de loop der jaren in het Rottenrijkse heeft bekleedt.

Bijna vanaf de oprichting praat hij mee met de Stamtafel en hij was medeoprichter van de Dorpsraad. Samen met Willie Egelmeer stond hij 14 jaar in de ‘tonproaterston’ tijdens het jaarlijkse Recht vur zunne Roap.

Gilbert, Geffenaar in hart en nieren. Zijn filosofie: “Geniet van het leven, want weet je, je bent langer dood”. En, ook heel belangrijk: “Zonder visie is er geen resultaat”, zegt hij met een dikke lach.

Hoe vaak stond je in de ‘ton’ en waarom?

Zeventien jaar, waarvan 14 jaar samen met Willie Egelmeer. Die 14 jaar samen met Willie waren onvergetelijk mooi. De aanstichter tot dit alles is Piet van Herpen. Hij stond toen met Janus samen, als Janus en Peer in de ton. Na hun laatste optreden daagde hij me uit. “Da kunde gij ok Gielbèr”, zei hij. Sja, en je moet mij nu eenmaal niet uitdagen. Een jaar later stond ik dus in de ton en ik heb er nooit spijt van gehad.

 

Mis je het optreden in de Roap?

Jazeker mis ik dat. Het optreden sowieso. Maar vooral alles eromheen. De voorbereiding bijvoorbeeld. Maar vooral het samenzijn, voor- tijdens en na de optredens. Het was één grote familie achter de schermen. Iedereen hielp elkaar en sprak indien nodig elkaar moed in. Dat was zo mooi. Dat mis ik heel erg.

Als wie of met wie zou je nog één keer in de ton willen staan?

Daar kan ik kort in zijn. Met Willie. We hebben het eigenlijk nooit echt afgesloten met bijvoorbeeld een slot- of afscheidoptreden. Daarna heb ik het nog wel met anderen geprobeerd, maar zoals ons feitelijke duo was, is het helaas nooit meer geworden. Jammer, maar helaas.

 

Heb je een verfrissend idee voor de Roap?

Voor mij mag de presentator terugkomen. Die mis ik in het geheel. O ja… Voordat ik het zou vergeten. Meer tonproaters, meer mensen in de ton. Laat het asjeblief geen cabaretavond worden.  Misschien heb ik het mis, maar tonproat… daar komen de mensen toch voor. Luisteren naar heerlijke gezonde smeuïge roddel klets. En dat doe je vanuit de ton, toch?

 

Wie zou je nog graag een keertje in de ton willen zien staan?

Zonder enige twijfel is dat ‘Mister’ Theo Prinsen als Dorpsomroeper. Heel veel jaren terug de grondlegger van de Roap. Ik weet het als geen ander, het kan (helaas) niet meer. Maar zijn spitsvondigheid in combinatie met de vaak dubbelzinnige en vooral scherpe teksten zijn tot op de dag van vandaag nog door niemand geëvenaard in de Rottenrijkse ton. Theo, een ware taalkunstenaar die door mij echt wordt gemist. 

 

 

  


Ga naar 'Ask a local'